OMWILLE VAN DE HITTE

ZIJN WIJ DONDERDAG 11/08/2022

EN ZATERDAG 13/08/2022

UITZONDERLIJK OPEN VAN 09U00 TEM 14U00

LET OP!!!

Maandag 15 augustus 2022 zijn we gesloten

Diatom 1kg Grotere weergave

Diatom 1kg

DIATOM1

Diatom 1kg

Meer details

15,50 € incl. BTW

Meer info

Wat is diatomeuze aarde?

Diatomeuze aarde is een niet giftige substantie die is gemaakt van geplette en vermalen fossielen van diatomeeën. Diatomeeën ook wel kiezelwieren genoemd zijn een klasse van eencellige wieren met een extern skelet van kiezel. Het skelet bestaat uit twee deksels van over elkaar sluitende schaaltjes van kiezelzuur, zij komen in zoet-, brak-, en zoutwater voor. De kiezelschaaltjes blijven na het afsterven van de cellen in het sendiment bewaart. Er zijn ongeveer 10.000 verschillende soorten diatomeeën, de grootte varieert van 10 tot 100 micrometer. Diatomeuze aarde is 100% natuurlijk en ontgonnen van de bodem van rivieren, meren en zeeën. Deze planten bestaan al sinds de prehistorie. Diatomeuze aarde wordt in Azië al 400 jaar gebruikt om insecten in bedwang te houden.

Er zijn twee soorten Diatomeeënaarde:

Verhitte diatomeeënaarde is niet geschikt tegen van insecten en als voedingssupplement, omdat door de verhitting het aantal silicone kristallen is toegenomen. Deze verkopen wij dus niet.

Onverhitte diatomeeënaarde is geschikt om de schade die ontstaat door ongedierte bij de hobbydieren te beperken en is geschikt om door het eten van de dieren te doen. Het bevat niet meer dan 1-1,5% silicone kristallen.

Diatomeeënaarde kan zowel binnen als buitenshuis, in de tuin en in dierenverblijven gebruikt worden om de schade die ontstaat door alle soorten insecten, vlooien, luizen, mijten, mieren etc. zoveel mogelijk te beperken. Omdat Diatom een mechanische werking heeft (het gaat door de huid/schaal heen), kunnen de insecten etc. er niet resistent voor worden.

Diatom werkt slecht op insecteneitjes en poppen, het komt moeilijk door de harde schaal van insecten in dit levensstadium heen.

Diatom heeft veel meer effect op de larven en volwassen insecten omdat die een huid/schaal hebben van zachter weefsel.

Unieke eigenschappen van Diatom:

Hoge poreusheid: tot 85% van het volume van Diatom is gemaakt van uiterst kleine onderling verbonden gaten en groeven.

Hoge absorptie: Diatom kan tot 1X zijn eigen gewicht in vocht opnemen en dan toch nog dezelfde eigenschappen hebben als droog Diatom. (Droog Diatom werkt wel effectiever)

Groot oppervlakte: Diatom deeltjes hebben een zeer onregelmatige vorm, vaak voorkomende doornige structuur en kuilachtige plekken.

Diatom deeltjes hebben gemiddeld een doorsnede van 5 tot 20 micrometer, maar hebben een oppervlakte die vele malen groter is dan van mineralen van dezelfde grootte.

Diatom vergroot de massa zonder veel gewicht toe te voegen.

Kan met de bobby 500G verstoven worden.

Helpt bloedluisdruk onder controle te houden bij dieren(verblijven)

Diatom werkt insecten en parasieten tegen, doordat het door het harde harnas van de insecten en parasieten heen dringt. Er ontstaan dan gaten in het harnas van het insect waardoor ze uitdrogen. De larven worden op dezelfde wijze bestreden. Diatom kan ook vermengd worden in water om zo te verspuiten in de dierenverblijven. Als richtlijn geldt ongeveer 10 gram Diatom (1 eetlepel) vermengen op 1 liter water. De Diatom kan dan gespoten worden in de kieren en naden van de dierenverblijven. Afhankelijk van de te gebruiken spuit en de uitbraak van de ongedierte, kan er meer of minder Diatom opgelost worden in het water. Na het verdampen van het water blijft de Diatom achter op de gespoten plekken en doet zijn werk.

Vermengen met badwater

Diatom kan voor vogels, duiven en kippen ook vermengd worden in het badwater. De dieren nemen hun bad, het water komt goed tussen de veren en als de dieren droog zijn, dan blijft de Diatom achter tussen de veren. Meng ongeveer 1 tot 2 volle eetlepels (15 tot 30 gram) op 10 liter water. Als Diatom nat is vermindert de werking, maar zodra het weer opgedroogd is, heeft het weer de volledige werking.

Algemeen voor binnen en buiten

Strooi een dunne laag daar waar ongedierte(mieren, kakkerlakken, pissebedden, etc.) zich verstopt, onder gasfornuizen, gootstenen, raam, deuropeningen, tuinpad, aarde etc. Herhaal indien nodig.

Vlooien

Bestrooi de honden en kattenkleden/dekens grondig. Diatom is ook zeer effectief indien het in de vacht van hond of kat wordt gewreven. Herhaal het na 3 dagen.

Luizen/Mijten

Strooi de Diatom op de plekken waar de luizen op het dier zitten en wrijf het in. Strooi het ook op het bodemstrooisel en in legnesten, of manden.

Vliegen

Het aantal vliegen beperken is een groot probleem in schuren en stallen met dieren. Diatom kan in dichtgeknoopte zakdoeken gedaan worden en in de dierverblijven gehangen worden. De dieren (kippen, konijnen etc.) worden uit nieuwsgierigheid aangetrokken door de zakken en stoten er zo vaak tegenaan dat ze het poeder op zich krijgen. Als de vliegen op de dieren zitten, lopen ze dan door de Diatom. Diatom kan ook vermengd worden met water en verneveld worden op plaatsen waar veel vliegen zitten.

Slakken

Diatom kan ook gebruikt worden om (naakt)slakken te weren. Strooi het hiervoor tussen de planten. Als de Diatom nat wordt, verminderd de werking. Eenmaal opgedroogd herstelt de werking weer.

Mieren

Strooi Diatom bij de ingang van het mieren nest. Als de mieren terug gaan hun nest in, dan nemen ze het aan hun poten mee en verspreiden het zo door het gehele nest heen.

Geurbestrijding/absorptie

Geurbestrijding en absorptie van vieze luchtjes is een van de natuurlijke functie van Diatom.

LET OP! Geef geen Diatom door het voer aan kleine drachtige dieren zoals katten, cavia’s, hamsters, etc.

Diatom mag continue worden gegeven aan groter vee om parasieten te voorkomen en om mineralen toe te dienen, wat ook een toepassing is van Diatom.

Voedingstoevoeging als anti-ongediertemiddel

Diatom wordt in Engeland als voedseltoevoeging gebruikt bij: koeien, kalveren, paarden schapen, geiten, varkens, konijnen, kippen, kalkoenen, eenden, honden, katten, duiven en andere huisdieren.

Aanbevolen hoeveelheden per diersoort:

• Vleeskoeien: 1% van het totale gewicht van het droogvoer, in graan 5%
• Melkkoeien: 1% van het totale gewicht van het droogvoer
• Kalveren: 4 gram in de ochtendmelk.
• Varkens: 2% van het totale gewicht van het voedsel en het poeder strooien of spuiten op de dieren en hun omgeving.
• Paarden: 2% van het totale gewicht van het dagelijkse portie voer.
• Schapen: 1% van het totale gewicht van het gemalen graan.
• Geiten: 1% van het totale gewicht van het gemalen graan.
• Kippen en andere gevogelten: 5% van het totale gewicht van het voedsel en puur in het stofbad.
• Honden: 1 eetlepel in het dagelijkse voer voor honden zwaarder dan 25 kg.
• 1 theelepel in het dagelijkse voer voor kleine honden en jonge honden vanaf 6 maanden van middel grote rassen of groter. Voor kleinere jonge honden 1/2 theelepel.
• Katten: 1 theelepel in het dagelijkse voer.
• Konijnen: voor de kleine en midden rassen; ¼ theelepel in het dagelijks voer. Voor de grote rassen ½ theelepel.
• Cavia’s: ¼ theelepel in het dagelijks voer.

LET OP! diatom niet aan kleine drachtige dieren, zoals poezen en cavia's geven. Ook niet aan jonge dieren geven zoals puppies, kittens.

Toedienen als mineralensupplement

Als men Diatom begint te voeren aan gevogelte of vee en men merkt een vooruitgang in de productie, waar kan men dat dan aan toeschrijven?
Het meest voor de hand liggende antwoord is dat Diatom de parasietenpopulatie reduceert, wat resulteert in minder stress voor het dier en een verbeterde vertering van het voedsel.
Maar wat is nu het minerale component in Diatom?
Diatom bevat een breed assortiment aan natuurlijke mineralen zoals: Calcium, magnesium, ijzer, fosfaten, natrium, titanium, kalium, silicium, aluminium enz.
Doordat er in het graan van tegenwoordig minder mineralen zitten is Diatom een goede aanvulling in het voedsel. 
Voor voedingshoeveelheden zie de tabel bij ‘Voedingstoevoeging als anti-ongediertemiddel’.

Beschrijving: diatomeeënaarde (kiezelaarde/SiO2) Kleur: beige poeder Geur: Geen Oplosbaarheid in water: niet 
PH waarde van concentraat: 4,5 

Beschermende maatregelen Draag tijdens het gebruik handschoenen, bril en een stofmasker. 
Maatregelen - Bij inademing; verplaatst de betreffende persoon naar frisse lucht. 
Indien er irritatie ontstaat, raadpleeg een arts.  
Contact met de huid; was uw handen met water en zeep. 
Indien er irritatie ontstaat, raadpleeg een arts.
Contact met de ogen; grondig spoelen met veel water.